VlasnaSprava.info :: від ідеї до прибуткового бізнесу

Новини книжкового ринкуОгляд пресиПрес-релізи компаній
Календар книжкової індустріїНові книгиПодії
Ініціативи книжкового ринкуУАВК: листування з владоюЛітературно-критичний журнал «Київська Русь»
ГОГОЛЬFest 2008Форум Видавців у Львові - 2008

Гоголеманія

Відкрити нові сторінки з життя та творчості Миколи Васильовича Гоголя - така мета проекту, який започатковує культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький арсенал» разом з Центром сучасного мистецтва «Дах». 15 серпня вони розповіли представникам ЗМІ про художньо-аудіо-візуально-театрально-літературно-філософський проект «ГогольFest», присвячений 200-річчю від дня народження класика. Захід буде проводитися в кілька етапів, у програму яких увійдуть концерти, круглі столи, театральні вистави та перфоманси за участі Ніни Матвієнко, етногурту «ДахаБраха», ЦСМ «Дах» та інших видатних персоналій із різноманітних сфер художнього та культурного життя.

Українські художники, філософи, музиканти, письменники та режисери об'єдналися з метою пропагування творчості Гоголя засобами сучасного мистецтва. Як запевняють організатори, цей проект поєднав у собі дві найважливіші функції: концентрувати культурно-мистецькі цінності та генерувати інноваційні процеси в українській культурі. Він покликаний стати «вікном в Україну для світу та вікном у світ для України».

За видатного письменника, який вражає читача багатством мови, колоритністю національної тематики та захоплює фантастичністю своїх творів, Україна та Росія сперечаються здавна. Незважаючи на те, що більшу половину свого життя він провів за межами України, в якій він народився, душа Гоголя належить саме Батьківщині. Письменник відкрив та подарував світові нову та невідому, містичну terra Incognita - Україну.

«Приватизувати» Гоголя - ось, що нам потрібно зробити, - говорить Влад Троїцький - ініціатор, куратор і продюсер проекту, художній керівник та продюсер ЦСМ «Дах». Українська література в освітніх закладах згадує нашого генія на прикладі «Вія», «Панночки» та великого циклу «російських» творів. Насправді ж Гоголь - містик, філософ, видатна постать XIX століття. Звичайно, Микола Васильович відіграв значну роль в російській літературі, проте завжди був і залишається невід'ємною частиною України. Ювілей письменника стане гарним приводом для того, щоб показати світові, який безцінний доробок митець нам залишив у спадок. Саме завдяки Гоголю та його творам світ пізнає Україну. Письменник жив у епоху виникнення справжньої української нації і нам потрібно подивитися на це очами Гоголя, осмислити історію з філософської точки зору. Тоді ми почнемо бачити один одного такими, які ми є».

Катерина БІЛОКОНЬ, «День»

«День», №138, п'ятниця, 17 серпня 2007

Президент УАВК, голова експертної комісії з питань книговидання та бібліотечної справи Національної ради з питань духовності та культури при Президентові України

Олександр Афонін

Вельмишановний Вікторе Андрійовичу! Дозвольте щиро подякувати Вам за підтримку пропозицій Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів щодо виведення видавництв і книгарень із переліку організацій, які підлягають обов’язковому проходженню через конкурсні процедури у разі найму ними на правах оренди виробничих площ під власні потреби в приміщеннях, що належать до загальнодержавної чи комунальної власності.

Технологічна підтримка Activemedia